Thursday, June 19, 2014

Deco-deco

 Assalammualaikum..
Ni lagi satu cerita lama baru nak up..hehehe
Saje je nak cerita pasal deco-deco di rumah baru saya..
Actually bukan lah rumah baru, cuma saya je yang baru berpindah ke rumah ni..
Dulu menyewa kat sebelah rumah ibu.. tapi bila anak tuan rumah nak masuk rumah tu, saya kena lah keluar..
Disebabkan tempoh yang x-tuan rumah bagi 3 bulan je, so menggelabah la jugak nak cari rumah..
Barang-barang kat rumah saya memang banyak, sebab barang kakak yang kat oversea tu ada kat rumah saya.. so, kalau nak duduk flat memang tak muat rasenye..
Jadi, terpaksalah meminta ihsan ibu.. kebetulan ibu ayah ada 1 rumah yang disewakan.. jadi kena lah minta orang yang menyewa tu keluar juga (>,<)
 
Saya menyewa ye dengan ibu.. bukan duduk saje ok..
Cuma adalah dapat discount sikit..
Tapi sedihnya, bila dapat rumah ni.. ya ampun, dah macam hape je!! dah macam hape ntah..
Nanti ada masa saya kongsi kan gambar rumah yang dah hancuss tu ok..
Memang totally kena renovate.. nasiblah ade abang ipar yang boleh uruskan hal-hal renovate ni..
2 bulan je ade masa nak renovate.. tapi terlebih 2 bulan gak.. so, bernomad lah sebentar kami di rumah ibu..hehehe
Bulan Mac lepas baru pindah masuk rumah ni..
Yang paling excited nak deco rumah semestinya en.hubby.. hehehe
 
Wall paper dalam bilik utama
Wall paper di ruang tamu
Ok, wall paper ni kiteorang beli kat Groupon je.. RM28 je satu set..so, korang pasal la sendiri ye.. tak susah pun nak memasangnye.. cuma perlu ketelitian sikit (>,<)
Banyak pilihan lagi, so pilih & bayar je lah kan..
Kiteorang deco-deco semua stock deco budget..weeeeeeee
 
Potrait anak-anak di ruang menonton TV
Bab gambar anak-anak ni pulak, kiteorang beli kupon kat Groupon jugak.. hehehe
Gambar tu saiz A3, cuci 6 keping RM38 hengget je ye.. Frame pulak kene tambah RM19 setiap 1 gambar.. kalau kat kedai frame, nak frame kan gamabr besar A3 RM70 ye..
Sebab kiteorang cari frame readymade memang tak jumpe.. ade sape-sape pernah jumpa ke??
Tempat bermain anak-anak
Ni tempat anak-anak la.. nak letak dalam bilik memang tak lah kan..
Bilik ade 3 je, x cukup.. heheh.. so kiteorang amek 1 sisi kat rumah untuk dieorang punye tempat..
Mate Cars tu import dari US.. hehehe ibu syeda dieorang belikan.. so ummi jadikan lah alas dieorang..
Saya memang hantu membeli buku anak-anak ni.. ni lah hal nye kalau pernah kerja kat taska kan..
Bab membeli permainan kureng cikit..
Permainan dioerang ni banyak nye permainan sepupu dieorang.. ummi ayah beli adelah dalam 10% je..
Sedikit hiasan di ruang tamu
Bab ruang tamu pulak agak sempit.. so en.hubby beli rak putih tu kat Tesco RM20 1..
Yang tempat kunci tu RM15 je, minta adik ipar belajar kat Johor tolong belikan kat Ayer Hitam..
YNA tu gabungan nama kami.. kalau perasan nama anak-anak pun ade YNA tu..
aYNAl Ryfqy & aYNA Sofea (>,<)
Benda alah tu beli online je.. sebab nye saya ni susuah sikit nak bershopping.. tu yang banyak online je.. masa lagi banyak kat rumah je.. hari minggu pusing rumah Ibu & Mil..
Tapi kalau rajin, kat Kaison banyak jual benda alah tu.. deco-deco..
Dah berhajat ni dengan en.hubby nak ke sana kalau free
Bunga tu  beli kat IKEA tengah masa tengah sale.. 1pcs RM1.20 je masa tu.. hehehe yang Vase tu lupe lak berapa hengget..
So, kalau ada yang deco-deco budget.. meh la share skit..
 
xoxo
 
beeYn@

1 comment :

norhidayah eida said...

Nice dear.. cantik deco..

do visit my blog. norhidayahrusslan.blogspot.com