Wednesday, July 31, 2013

Ayat-ayat untuk membuat air selusuh

air selusuh ni air doa untuk memudahkan isteri bersalin..ada yang menjual air selusuh ni..tapi seelok-eloknya biarlah suami yang buat..sesungguhnya syurga & redha isteri itu ada pada suami...

Penyediaan air selusuh

 
1. Al-Fatihah
 

(1) Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

(2) Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam

(3) Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

(4) Yang menguasai hari pembalasan

(5) Hanya kepada engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan

(6) Tunjukkanlah kami jalan yang lurus

(7) (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
 

2. Selawat Syifa 
 
 

Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad SAW yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberikan kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan ke atas keluarga dan sahabat baginda.


3. Al-Hashr; ayat 21-24.

 
 (21) Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia agar mereka berfikir.

(22) Dialah Allah, tiada ada Tuhan selain Dia. Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

(23) Dialah Allah, tiada ada Tuhan selain Dia, Maha Raja yang Maha Suci, yang Maha Sejahtera, yang menjaga keamanan, pemelihara keselamatan, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa. Yang Memiliki segala keagungan. Maha suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.

(24) Dialah Allah yang Menciptakan, yang mengadakan, yang membentuk rupa, Dia memiliki nama-nama yang indah. Apa yangdi langit dan di bumi bertasbih kepada-Nya. Dan Dialah yang Maha Perkasa, Maha Bijaksana.

 
4. Ayat selusuhYa Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.

 
5. Al-Insyiqaq; ayat 4-5

 
 
 
(4) dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong

(5) dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya patuh.

 

6. An-Nazi'at; ayat 46.
 
 
Pada hari ketika mereka melihat hari kiamat itu (kerana suasananya hebat), mereka merasa seakan-akan hanya (sebentar saja) tinggal (di dunia) pada waktu petang atau pagi hari.

  

7. Ayat selusuh 

Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.
 

8. Ayat permudah

Ya Allah, permudahkanlah dan jangan kau sukarkan isteriku kerana engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagimu, ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatmu, ya arhamarrahimin.


beeYn@

3 comments :

Unknown said...

jom ke blog saya

Nurul Fatihah said...

terima kasih di atas perkongsian panduan ini. semoga ia bermanfaat kepada semua.

ummu khayla jual vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Cara buat air selusuh.